Zielarnia Podkarpacka
ul. Karmelicka 6
38-200 Jasło
woj. podkarpackie
NIP: 6851015111
Tel: 726160853
Mail: zielarniapodkarpacka@interia.pl
Alternatywa kawy z korzenia mniszka lekarskiego o smaku czekoladowym
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Alternatywa kawy z korzeni mniszka o smaku czekoladowym
150g
"Charakterystyka produktu spożywczego.
Właściwości prozdrowotne mniszka lekarskiego znane są od stuleci. Wypalamy korzeń mniszka lekarskiego ze specjalnie uprawianych gatunków tej rośliny na terenie naszego kraju. Po zebraniu, korzenie czyści się, suszy, porcjuje a następnie praży i mieli. Alternatywa kawy tradycyjnej z korzeni mniszka lekarskiego nie zawiera glutenu (nie zawiera nawet śladowych ilości glutenu, które mogłyby się pojawić na skutek zanieczyszczenia krzyżowego, ponieważ nie uprawiamy produkcji zbóż), kofeiny i konserwantów. Produkt ma cechy i zachowuje podobne właściwości jak kawa naturalna ze względu na sposób produkcji. Produkt posiada też właściwości prozdrowotne, wspiera pracę żołądka i funkcjonowanie wątroby, przez co pozwala zachować zdrowy układ pokarmowy. Wspomaga odporność, optymalny metabolizm węglowodanów oraz działanie układu moczowego. Nie jest to produkt leczniczy. Może być spożywany przez kobiety w ciąży."
Pochodzenie: Uprawy - województwo podkarpackie, lubelskie, podlaskie.
Składniki: 98% prażony mielony korzeń mniszka lekarskiego, +/-2% aromat naturalny czekoladowy klasy NF 20646 A (producent LUCTA SA Hiszpania). Nie zawiera alergenów zgodnie z kartą aromatu producenta.
Masa netto: 150g
Termin przydatności: 24 miesiące.
Sugerowana porcja: ok. 6 gr. Opakowanie zawiera 25 porcji produktu.
Metody parzenia:
Napój można przyrządzić używając przelewowych metod parzenia (kafeterka, dripper, french press, chemex, ekspres przelewowy), bądź metodą tradycyjną (instant), zalewając jedną czubatą łyżeczkę świeżo palonego korzenia mniszka lekarskiego 100 ml. gorącej wody w temperaturze 90-90 C. Nie zaleca się zaparzania w ekspresach ciśnieniowych.
Wyczuwalne smaki w zależności od metody parzenia:
Zbalansowana gorycz i kwasowość, delikatna słodycz (korzeń zawiera inulinę), wyczuwalna nuta czarnej czekolady.
Przechowywanie: ciemne, suche miejsce