Zielarnia Podkarpacka
ul. Karmelicka 6
38-200 Jasło
woj. podkarpackie
NIP: 6851015111
Tel: 726160853
Mail: zielarniapodkarpacka@interia.pl
Smalec gęsi 720ml Desmal
Opis
OPIS PRODUKTU
Smalec gęsi (smalec z tłuszczu sadełkowego) ze względu na wysoką zawartość (ponad 2/3) NNKT - niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych zalicza się do zdrowszych tłuszczów zwierzęcych. Przeważa tutaj jednonienasycony kwas oleinowy (podobnie jak w oliwie z oliwek), którego spożywanie zaleca się w profilaktyce przeciwmiażdżycowej. Jego właściwości są powszechnie znane; m.in. obniża poziom złego cholesterolu (LDL), nie zmniejszając poziomu dobrego cholesterolu (HDL). To głównie on powoduje, że smalec gęsi jest delikatnym tłuszczem i po przekroczeniu temperatury pokojowej staje się półpłynny.
ZASTOSOWANIE W KUCHNI
Czołowi i znani kucharze polecają go do smażenia, pieczenia i gotowania. W przeciwieństwie do innych tłuszczów smalec gęsi może być używany w wysokich temperaturach, nawet powyżej 200°C bez niszczenia jego struktury molekularnej. Pod tym względem jest jednym z najlepszych tłuszczów do smażenia. Ze względu na nieprzeciętne walory smakowe polecany jest również do smarowania pieczywa. Ze względu na wysokoą zawartość krzemu jest polecany do wypieku kruchych ciast.
SMALEC GĘSI, A MEDYCYNA LUDOWA
Smalec gęsi sadełkowy od stuleci znajduje zastosowanie w medycynie ludowej. Jest pomocny przy dolegliwościach zapalenia oskrzeli, płuc oraz przeziębienia (ciepły do picia w połączeniu z miodem i mlekiem).
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:
Smalec należy przechowywać w temperaturze od +5ºC do +18ºC (najlepiej w lodówce)
SKŁAD PRODUKTU:
Tłuszcz gęsi sadełkowy 100%.;
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100G:
wartość energetyczna: 893 kcal/3672 Kj
INFORMACJE DODATKOWE:
Bez dodatków i konserwantów. Tradycyjny smalec o delikatnej konsystencji i szerokich walorach, pozyskany z polskiej gęsi.